EÚ chce bojovať proti daňovým trikom veľkých internetových firiem

10.11.2012 Celý región

Mníchov 10. novembra (TASR) - Viacero krajín Európskej únie (EÚ) chce podľa informácií nemeckého týždenníka Focus spoločne zasiahnuť proti daňovým trikom internetových koncernov. Jednotlivé ministerstvá financií už intenzívne rokujú o tejto záležitosti, uviedol Focus. Predovšetkým Nemecko, Francúzsko a Británia chcú zaplátať diery v zákonoch, ktoré využívajú veľké koncerny, ako sú Google, Apple alebo Amazon.

Koncerny doteraz mohli svoje zisky presúvať cez hranice, takže v niektorých krajinách neplatili žiadne dane. Preto bude boj s daňovými trikmi podľa Focusu najprv koordinovaný v rámci EÚ. Do diskusií je zapojený aj komisár EÚ pre dane a colnú úniu Algirdas Semeta. Jeho akčný plán boja proti škodlivej daňovej konkurencii a daňovým podvodom by mal byť hotový do konca roka.

Mnoho veľkých amerických firiem časť svojich operácií realizuje cez dcérske spoločnosti v krajinách s nízkymi daňami, ako je napríklad Írsko. Diskusie o boji s takýmito praktikami prebiehajú už dlhší čas. Teraz sa však zintenzívnili predovšetkým po tom, čo z poslednej výročnej správy Apple vyplýva, že zo ziskov dosiahnutých v zahraničí koncern zaplatil daň vo výške len okolo 2 %.

Francúzsko už požaduje od Google doplatenie dane vo výške 1,7 miliardy eur. Ide o daň zo zisku z reklamy, ktorý Google zaznamenal vo Francúzsku, ale zdanil nižšou sadzbou v Írsku.

Informovali o tom DPA a Focus.
 

Vyberte región